HSSD-detectiesystemen worden gebruikt in een breed scala aan toepassingen. HSSD-detectiesystemen worden als volgt in een breed scala van toepassingen gebruikt:
Om downtime te minimaliseren - d.w.z. in computersuites en cleanrooms Waar rook moeilijk te detecteren is - bijvoorbeeld in hangars en koelruimtes Zeer vervuilende omgevingen - d.w.z. in energiecentrales en mijnen Moeilijk toegankelijke gebieden - d.w.z. binnen atria en holle ruimtes Esthetiek - d.w.z. in kenmerkende atria en recepties HSSD helpt ervoor te zorgen dat bedrijfsonderbrekingen en downtime worden vermeden door rook in een zo vroeg mogelijk stadium te detecteren.

Ook maakt de brede gevoeligheid van HSSD's optimale alarminstellingen mogelijk voor een breed scala aan omgevingen, waardoor actieve bescherming wordt geboden waar andere systemen ontoereikend blijken te zijn.
Dit gevoeligheidsbereik (0,005 tot 20% verduistering / m) maakt het mogelijk om tot vier verschillende responsprocedures te starten naarmate het rookniveau stijgt.
Typische reactieprocedures kunnen de activering van een semafoon, een algemeen alarm, evacuatie van het gebouw en / of brandweermelding omvatten.